dijous, 12 de juny del 2008

- Voleu jugar a PEU COIX o LA XARRANCA?




He pensat que de grans potser no juguem prou, si més no, a jocs que ens anirien prou bé per evitar el sedentarisme, l’obesitat o el colesterol i que ens mantindrien els músculs tonificats. Els petits tenen les seves hores d’esbarjo que aprofiten per jugar a córrer o a saltar; tot i que ara molts s’enganxen a jugar amb les maquinetes des de ben petits. Se m’ha passat pel cap què serà de tots aquests nens a l’edat madura. De fet, ara ja han sortit aquesta mena de jocs simulats a la pantalla del televisor, però no els veig la mateixa utilitat i, fins i tot, he pensat que a més d’un li provocarà alguna tendinitis o addicció. Encara que digui això, no estic pas en contra de les noves tecnologies; però sí que reivindico els jocs a l’aire lliure amb família i amics i també el seny de saber fer bon ús dels nous jocs.


Recordeu com es juga a "peu coix" o la Xarranca?

Busqueu una pedra petita plana o ovalada. Pinteu amb un guix (blanc o de colors) vuit quadrats a terra, tres d’una tirada, un de doble, un altre de senzill i acabeu amb un de doble a dalt de tot. Com us mostra la figura.

Dibuixeu a dins de cada quadrat un número, de l’u al vuit.

Si sou diferents jugadors, heu de jugar per torns, tot i que si esteu sols també us hi podreu entretenir ja que és un joc d’equilibri.

Per començar, haureu de tirar la pedra al primer quadrat sense que surti o toqui les ratlles (ha perdut aquell a qui passi això i es dóna pas a un altre jugador; si jugueu sols, heu de tornar a començar).

Llavors, a peu coix heu de saltar dins del quadrat i amb el peu heu d’empènyer la pedra fins que passi al quadrat número dos, de forma que quedi a dins sense tocar les ratlles laterals. Aneu fent això fins que arribeu al quadrat número quatre i un cop allà, quan hi hàgiu portat la pedra amb el peu, podeu descansar eixarrancats entre el número quatre i cinc amb tots dos peus a terra.

Continueu el joc fins a l’últim quadrat, el vuit, on també podeu descansar com ho heu fet abans entre el quatre i el cinc. Un cop aquí, d’un bot en rodó (180º) heu de situar-vos per tornar a fer el joc, aquest cop de dalt a baix fins a arribar al quadrat número u on, abans de donar el joc per acabat, heu de recollir la pedra de terra amb la mà i sense que us toqui el peu a terra.



1 comentari:

Narcís ha dit...

Esta molt bé, ja no recordava con es jugava a peu coix